
 
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

  

 

 

 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-418 

Issued: November 2001 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky Supreme 
Court has adopted various amendments, and made substantial revisions in 2009.  For 

example, this opinion refers to Rules 1.9 and 1.10, which were amended.  Lawyers 
should consult the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: Is Lawyer A imputedly disqualified from representing a client if 
s/he shares office space with Lawyer B, who -- before sharing the space –  
represented (or practiced in a firm that represented) a former client with an 
adverse interest in the same or substantially similar matter? 

Answer: If the office-sharing arrangement resembles a firm, causing the 
lawyers to be treated as members of a firm under the Rules of Professional 
Conduct, then Lawyer A is imputedly disqualified as stated below unless 
(i) the former client consents after consultation to the representation, or 
(ii) Lawyer B is effectively screened from any participation in the matter, 
and timely written notice is given to the former client. 

References: Kentucky Rules of Professional Conduct (S.C.R. 3.130) 
1.6, 1.9, 1.10, 

1.11, 1.12; KBA Opinions E-301, E-322, E-354, E-406; Jaggers v. Shake, 
37 S.W.3d 737 (Ky. 2001); Lovell v. Winchester, 941 S.W.2d 466 (Ky.  
1997); American Law Institute, Restatement (Third) of the Law Governing  
Lawyers § 124 (2000); ABA Center for Professional Responsibility,  
Annotated Model Rules of Professional Conduct (4th ed. 1999), at 169-70; 
ABA/BNA Manual on Professional Conduct (1998), at 91:606-08. 

OPINION 

This inquiry calls upon us to examine the doctrine of imputed disqualification in the 
context of a lawyer office-sharing arrangement.  Our analysis begins with the general rules 
governing former clients and imputed disqualification.  Next, it considers how these rules apply 
in an office-sharing situation. 

Former Clients and Imputed Disqualification Generally 

Rule 1.9 of the Kentucky Rules of Professional Conduct (S.C.R. 3.130 [1.9]) sets forth 
the fundamental limitations upon a lawyer’s representation of a client whose interests are 
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materially adverse to those of one of the lawyer’s former clients. Rule 1.9 (a) provides that the 
lawyer may not represent such a client whose interests are materially adverse to those of a former 
client -- in a matter which is the same as, or substantially related to, the matter of the former 
representation – unless the former client consents after consultation. Under Rule 1.9 (b) the same 
preclusion applies, even though the lawyer did not personally represent the former client, if the 
lawyer previously practiced in a law firm that represented the former client and the lawyer has 
information about the former client that would be protected under Rule 1.6 (confidentiality) or 
Rule 1.9 (c) (restriction on use or revelation of information relating to former client). 

These protections of the former client are further extended by Rule 1.10.  If the lawyer 
currently is practicing in a firm different from the lawyer’s previous firm that represented the 
former client, Rule 1.10 (a) precludes all lawyers in the current firm from representing a client 
whom the lawyer him/herself would be barred from representing under Rule 1.9.  Thus, if a 
lawyer (whom we will now call Lawyer B) moves to a new firm where Lawyer A practices, and 
Lawyer B has protected information relating to a former client of the old firm, then A is 
precluded from representing a client whose interests are materially adverse to that former client, 
in the same or substantially related matter. 

There are two exceptions to this broad matrix of imputed disqualification.  First, as noted 
earlier, Lawyer A could represent a client whose interests are materially adverse to those of a 
person formerly represented in the same or substantially related matter by colleague Lawyer B, 
or by B’s previous firm, if the former client gave consent upon consultation.  Second, Kentucky’s 
present version of Rule 1.10, as amended in Supreme Court order in 1999 (effective in 2000), 
provides at subsection (d) that a firm is “not disqualified from representation of a client if the 
only basis for disqualification is representation of a former client by a lawyer presently 
associated with the firm, sufficient to cause that lawyer to be disqualified pursuant to Rule 1.9 
and (1) the disqualified lawyer is screened from any participation in the matter and is 
apportioned no specific part of the fee therefrom; and (2) written notice is given to the former 
client.” (Emphasis supplied.) 

Kentucky rule 1.10 (d) has no counterpart in ABA Model Rule 1.10, which does not 
recognize a screening exception to imputed disqualification in cases involving former clients.  
Nonetheless, it is consistent with many court decisions holding that imputation can be removed 
through screening in such cases. See, Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers §124 
(2000). Indeed, our Committee commented several years ago on the developing case law.  See, 
KBA Opinion E-354 (1993). Kentucky Rule 1.10 (d) also is consistent with the approach taken 
elsewhere in the Kentucky Rules and the Model Rules when a lawyer joins a firm after a period 
of judicial service or other government employment.  In such situations, imputed disqualification 
of the firm can be avoided if the lawyer is effectively screened.  See Kentucky Rules and Model 
Rules 1.11 and 1.12; see also, KBA Opinion E-301 (1985) (screening of former judge). 

Thus, in Kentucky, if Lawyer B moves from one law firm to another, Lawyer A in the 
new firm may represent a client whose interests are materially adverse to those of a person whom 
B or B’s old firm previously represented in the same or substantially similar matter, even though 
B has protected information about the former client -- if the former client consents after 



 
  

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 

consultation, or if B is effectively screened from the matter (and is apportioned no specific part 
of the fee generated by the matter), and notice is given to the former client.  The screening option 
typically is considered when the firm determines that a former client should not be asked for 
consent, or when the former client declines, upon consultation, to give consent.  In that event, the 
purpose of providing notice of screening to the former client is not to give him or her a second 
chance to withhold consent; rather, it is to give the former client an opportunity to question the 
adequacy of a proposed screening arrangement or of the measures proposed to monitor for the 
effectiveness of the screen.  Restatement § 124, comment d(iii). Consequently, notice to the 
former client must be timely and descriptive. 

An adequate screen usually is understood to include safeguards that the disqualified 
lawyer: 

(i) will not participate in the matter; 

(ii) will not talk to any other member of the firm about the matter or share documents 
relating to it;  

(iii) will not impart (and prior to screening has not imparted) any confidential 
information to the firm;  

(iv) will not have access to any files or documents relating to the matter; or 

(v) will not receive a direct and specific apportionment of fees or other financial 
benefit generated in the matter. 

See, American Bar Association, Center for Professional Responsibility, Annotated Model Rules 
of Professional Conduct (4th ed. 1999), commentary at 169-70, and, Restatement §124, comment 
d(ii); cf. Comment 5 to Rule 1.11 (treatment of fees in other screening situations). In a matter 
where disqualification has become an issue before a court, if such safeguards are incorporated 
into a screening arrangement, but the arrangement later is breached, the firm may be disqualified 
and also may be subjected to contempt proceedings.  Id.  Conversely, if timely notice has been 
given of such a screening arrangement, and if the safeguards are found to be adequate and 
effective, disqualification can be avoided. E.g., Cromley v. Board of Education, 17 F.3d 1059 
(7th Cir.), cert. denied, 513 U.S. 816 (1994). 

In some circumstances, a former client might assert that disqualification is required in 
order to prevent an “appearance of impropriety.”  The “appearance of impropriety” standard has 
been rejected as to imputed disqualification in Comment 9 to Kentucky Rule 1.10.  Concededly, 
our Supreme Court has stated that “appearance of impropriety” can be an independent basis for 
assessing whether a lawyer’s duty of loyalty and confidentiality to a former client would be 
compromised by representation of another client.  Lovell v. Winchester, 941 S.W.2d 466 (Ky. 
1997). The Court has not employed the “appearance of impropriety” rubric, however, to 
mandate disqualification where it would not arguably be required also under the Rules of 
Professional Conduct. See, e.g., Jaggers v. Shake, 37 S.W.3d 737 (Ky. 2001) (declining to apply 



 
  

 
  

 

 

 
 

 
 

 
 

 

“appearance of impropriety analysis where interests of former and present clients were not 
directly adverse, and clients evidently had waived any conflict).  In any event, if timely notice of 
a screening arrangement is given, and if adequate and effective safeguards are adopted, it is 
likely that both Rule 1.10 and the “appearance” standard would be satisfied. 

Application of General Principles to Office-Sharing Situations 

This Committee recently stated, in KBA Opinion E-406 (1998), that it may be possible to 
structure an office-sharing arrangement so that it does not trigger concerns such as 
confidentiality of information, each lawyer’s loyalty to clients, and each lawyer’s exercise of 
independent professional judgment.  In analyzing any such arrangement, however, the 
Committee noted that attention must be given to work assignments, utilization of common staff 
(if any), and access of lawyers and common staff to confidential information in client files and 
communications. See also Mich. Prof. Jud. Eth. Op. No. RI-118 (1992) (application of ethical 
rules to office-sharing arrangements generally turns on the preservation of client confidences and 
secrets, the exercise a lawyer’s independent professional judgment in representing clients, and 
the accuracy and propriety of communications concerning the lawyer’s services). 

If the lawyer relationships and client information systems found in an office-sharing 
arrangement resemble those found in firms, the lawyers will be deemed members of a firm for 
the purpose of applying the Rules of Professional Conduct.  KBA Opinion E-406. Compare 
KBA Opinion E-322 (1987) (prosecutors and defense counsel may not share offices because of 
the obvious risks to confidentiality of client information and to each lawyer’s professional 
independence; but office-sharing allowed if part-time government lawyers’ duties are limited to 
special functions, and prosecutors and defense counsel allowed to rent space in the same building 
if the offices are “sufficiently separate to ameliorate the concerns raised by ‘office sharing’”).  
See generally, comment 1 to Rule 1.10, and American Bar Association/Bureau of National 
Affairs, Lawyers’ Manual on Professional Conduct (1998, and supplements), at 91:601 et seq. 

Conversely, where an office-sharing arrangement rigorously shields each lawyer from 
confidential information of the other lawyers’ clients, recognizes each lawyer’s individual 
loyalty to his or her clients, protects each lawyer’s exercise of independent professional 
judgment, and avoids improper communications about each lawyer’s identity and services, the 
arrangement will not be treated as a firm.  Accordingly, the rules (discussed above) relating to 
imputed disqualification of firms – Rules 1.09 (b) and 1.10 -- would not apply to the office-
sharing lawyers. If the arrangement resembles a firm, however, then the rules would apply.  
Thus, if Lawyer B or B’s firm represents a client and B acquires protected information about the 
client, and if, after that representation is terminated, B moves into an office-sharing arrangement 
with a firm where Lawyer A practices, then neither Lawyer A nor the other lawyers in A’s firm 
may represent another client whose interests are materially adverse to the former client of B or 
B’s firm on the same or substantially related subject matter – unless the former client consents 
upon consultation, or unless safeguards are built into the office-sharing arrangement to meet the 
“screening” standards described above and timely notice is given to the former client. 
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Of course, such screening will avoid disqualification of Lawyer A or A’s firm only if the 
sole basis for disqualification is imputation stemming from the representation of the former 
client by B or B’s firm.  If another conflict of interest exists with respect to Lawyer A or A’s 
firm, it will require separate examination.  Nothing in this opinion diminishes any lawyer’s duty 
to avoid actual conflicts of interest, whether as a member of a firm or as a practitioner in an 
office-sharing arrangement.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


